GENK – C-MINE

Opdrachtgever:   Stad Genk
Ontwerp:   HOSPER NL
Kostprijs:   € 3.845.423,70

Het plein van C-mine is een stedelijk plein met een culturele, creatieve, design- en recreatieve functie. De functies in de bebouwing die de randen vormen, zorgen voor een vanzelfsprekende invulling van dat karakter. Het gebruik van het plein; kunst- en installatie -exposities of een openluchtbioscoop. Daarnaast worden op het plein evenementen en activiteiten gepland die het plein tot een echt cultureel hart van Genk maken.

De vraag naar de vele mogelijkheden voor activiteiten op het plein vereiste een inrichting waarbij er een “vlakke vloer” is. Een obstakelvrije vloer zorgt er voor dat hier vele invullingen mogelijk zijn. Tijdens de activiteiten en bij een groot aantal bezoekers is het plein vanzelfsprekend een levendig en prachtig plein. Op de tijden dat er minder bezoekers zijn en er geen activiteiten worden georganiseerd, is het plein toch nog steeds bijzonder.

Het plein werd aangelegd in zwarte leisteen van verschillende formaten en legwijzen, refererend aan het zwarte goud uit de mijnen. Hierin werd de verlichting, een watervlak, zitelementen en de mogelijkheid tot creatie van nevelwolken net boven de vloer opgenomen.

Er werd veel aandacht besteed aan het nachtbeeld: de verlichting van de gevels, de schachtbokken en de vloer.

In 2014 werd het project bekroond met de Thuis in de Stad Prijs , in 2013 werd het genomineerd voor de prijs Publieke Ruimte 2010 en het behaalde de 3deprijs bij city.people.light.award in 2012.

Atelier Ruimtelijk Advies stond in voor de technische uitwerking van het ontwerp, de opmaak van het riolerings- en hemelwaterplan, de opmaak van het uitvoeringsdossier en de werfopvolging.