KORTRIJK – MUZIEKCENTRUM

Opdrachtgever:   Stad Kortrijk
Ontwerp:   Studio Basta
Voorlopige oplevering:   30 augustus 2018
Kostprijs:   € 360.783,73

Op het Conservatoriumplein werd een nieuw muziekcentrum opgetrokken. De omgeving rondom het muziekcentrum werd ingericht als een sfeervolle verblijfs- en transitruimte.

Het muziekcentrum is gelegen tussen de Stationsbuurt en het Casinoplein waar voor beiden een masterplan wordt uitgewerkt. Het was daarom van uitermate belang dat de buiteninrichting van het muziekcentrum deze naadloos doet verankeren in zijn omgeving.

De verharding van het plein werd gerealiseerd in betonnen vloerplaten en verwijst naar de muziekwereld: de toonregelaar (equalizer):  De structuur van een toonregelaar werd afgespiegeld in het grondoppervlak en verweeft zo op een subtiele manier het groene met de verharding.

Het plein wordt dagelijks gebruikt als transitruimte en doorheen het jaar worden er evenementen georganiseerd. Daartoe werd het plein open ingericht maar werd er toch voor een vertraging van het doorwadende verkeer gezorgd door het strategisch plaatsen van enkele zitelementen. De banken werden voornamelijk geplaatst aan de circulatie-assen waar een gelegenheid van rust, verblijf en ontmoeting gecreëerd wordt.

De collectieve lange bank onder de lindes is dé ontmoetingsplaats bij uitstek. Dit zitplateau werd ontworpen door de architectuur in de plint van het gebouw als basis te nemen en is grotendeels vervaardigd uit beton met de dezelfde samenstelling als dat van het grondoppervlak.

Naast enkele zitelementen, werden er ook enkele ervaringstoestellen op het plein geplaatst. Het echospel, het klankhuppelapparaat en een dj-set zorgen er voor dat de wereld van het muziekcentrum niet enkel binnen, maar ook buiten beleefd kan worden.

Atelier Ruimtelijk Advies stond in voor technische uitwerking van het ontwerp, de opmaak van het uitvoeringsdossier en de begeleiding van de uitvoering van de werken.