MECHELEN _ CAPUTSTEENPARK

Opdrachtgever:   Stad Mechelen
Ontwerp:   Fris in het landschap - ARA
Kostprijs:   € 830.522,53

De treurend ogende voormalig PIDPA-site (10.500 m²), transformeerde in een uniek spel- en belevingspark voor Mechelen.

De speelruimte biedt voor elk wat wils: voor de kleinsten werd een zandspeelzone ingericht en voor de oudere kinderen werd er een pingpongtafel, een horizontale klimmuur en een speellandschap voorzien met een evenwichtsparcours van boomstammen, planken en rotsblokken. Deze laatste zone doet bovendien dienst als waterinfiltratiezone.

Om de verblijfsruimte zo aangenaam mogelijk te maken, werd er onder andere een zitarena, een zone met picknickbanken, een buurtweide en enkele verhoogde compost- en plantenbakken gerealiseerd. Deze laatste zijn gereserveerd voor stadstuinieren.

Door de aanplanting van rijkbloeiende soorten die bijenvriendelijk zijn én de creatie van diverse leefomstandigheden, wordt aandacht geschonken aan de biodiversiteit.

Belang bij het ontwikkelen van de plannen, was de inspraak van de buurt. Met de bemerkingen van de gevangenis werd uiteraard rekening gehouden. Ook de buurtbewoners werden enkele keren geconsulteerd.

Bij de ingang van het park aan de kant van de Caputsteenstraat werd een buurtparking aangelegd. Dit binnengebied werd vooral ingericht als groenzone, maar gezien de parkeerdruk in de buurt erg groot is, is een kleine buurtparking geen overbodige luxe.

Atelier Ruimtelijk Advies stond in voor technische uitwerking van het ontwerp, de opmaak van het uitvoeringsdossier en de begeleiding van de uitvoering van de werken.