SINT-JANS-MOLENBEEK – GEMEENTEPLAATS

Opdrachtgever:   Beliris
Ontwerp:   A Practice
Kostprijs:   € 1.627.577,54

De heraanleg van het plein kaderde in het wijkcontract Cinema – Belle-Vue.  Het betreft het eerste project in Brussel, ingericht volgens de principes van “Shared Space”, het inrichtingsprincipe waar er geen specifieke bestemming aanwezig is, maar waar alle gebruikers evenveel prioriteit krijgen.

Het gemeenteplein dat fungeerde als parkeerterrein werd omgevormd tot een ruimte voor voetgangers, fietsers en automobilisten. Zo is er, behalve de bewegwijzering, amper signalisatie aanwezig. Er is geen onderscheid tussen fietspaden, wegen- of voetpaden. Zo blijven de bezoekers alert en aandachtig.

Het plein is ruim en groot en het is de bedoeling dat het vooral een ontmoetingsplaats wordt. De nieuwe ruimte werd uniform bestraat en makkelijk toegankelijk gemaakt voor mensen met beperkte mobiliteit.

Het gemeenteplein werd voorzien van banken die tevens fungeren als bescherming van de bomen, kanalisator van het verkeer en als afscheiding van de voetgangersruimte van het verkeer dat uit de Graaf van Vlaanderenstraat komt. In de hele zone geldt een snelheidsbeperking van 20,00 km/h.

Aanplantingen en een fontein maken het voor de gebruikers een aangename plaats om te ontspannen. De wekelijkse markt en allerlei culturele en economische manifestaties kunnen op het plein georganiseerd worden, de installatie van een podium draagt bij tot dit gebeuren.

Als origineel artistiek aspect werd het kunstwerk “Nulpunt-Moment” van Joëlle Tuerlinckx aan het plein toegevoegd: Een ingegraven monoliet van 12,50 ton, vervaardigd uit massieve blauwe steen, geeft het geografische nulpunt van Sint-Jans-Molenbeek, het zwaartepunt van het plein aan.

In 2016 werd het project bekroond met de ‘prix Pyblik’ .

Atelier Ruimtelijk Advies stond in voor de technische uitwerking van het ontwerp, de opmaak van het uitvoeringsdossier en de opvolging van de uitvoering van de werken.