WETTEREN – AAN DE SCHELDE

Opdrachtgever:   NV Schelde - Landschapspark
Ontwerp:   OKRA Landschapsarchitecten & AWG Architecten
Voorlopige oplevering:   18 januari 2018
Kostprijs:   € 1.159.066,55

Wetteren aan de Schelde is het vernieuwingsproject voor het verlaten bedrijventerrein (site De Witte) en een aantal aanpalende gronden die tussen de Markt en de Schelde liggen. Een nieuw stedelijk plein dat tot aan de Schelde reikt, verbindt woningen, kantoren, horecazaken en een parking tot een knooppunt van wonen, werken en recreatie aan de Schelde..

Tussen de Markt en het nieuw opgetrokken administratief centrum, werd een route over het bastion gecreëerd. Deze route loopt langs de nieuwe woningen, het plein en de kerktuin van de Sint-Gertrudiuskerk en eindigt in een balkon aan de Schelde waar je kan genieten van adembenemend rustig zicht. De nieuwe ruimte werd niet alleen ingericht voor de bewoners, maar werd ontworpen als een publieke plaats voor iedereen.

AWG Architecten koos bij het ontwerp van de gebouwen voor zo weinig (verschillend) materiaal, dit als aansluiting op de historische context waarbinnen het plein gelegen is. De architectuur weerspiegelt de vroegere industriële fabrieken uit baksteen langs de Schelde, baksteen was dan ook de meest logische materiaalkeuze.

Dit concept werd door OKRA Landschapsarchitecten doorgetrokken naar het ontwerp van het plein. Voor het plein werden kleiklinkers gebruikt die, ook qua kleur, perfect aansluiten bij de bakstenen gebouwen. Ook het water is fysiek aanwezig in de vorm van zichtbare en hoorbare fonteinen die in de bestrating werden verwerkt.

Atelier Ruimtelijk Advies stond in voor de technische uitwerking van het ontwerp, het volledige ontwerp van het rioleringsplan, de opmaak van het uitvoeringsdossier en de begeleiding van de uitvoering van de werken.