WILRIJK – TUINEN VAN EDEN

Opdrachtgever:   Triple Living
Ontwerp:   Hama architecten, Johannes Norlander Arkitektur en Fris in het Landschap
Voorlopige oplevering:   9 juli 2024
Kostprijs:   € 2.311.319,30

De site naast Park van Eden in Wilrijk kreeg een nieuwe bestemming als groene en duurzame woonwijk. Gefaseerd wordt er gewerkt aan een levendige mix van woningen, ontmoetingsplekken, speelzones, fiets- en wandelpaden.

De nieuwe wijk biedt een grote variatie aan appartementen en eengezinswoningen en wil daarmee een gemend publiek aantrekken. De relatie met het park is heel bepalend in het ontwerp, de natuur loopt niet alleen tot aan elke voordeur maar werd ook zoveel mogelijk binnengebracht. Er werd gekozen voor robuuste materialen en aardse elementen in sobere, natuurlijk kleuren. Pleinen en groenzones tussen de bebouwing zorgen voor samenhang en oriëntatie.

De woonwijk is autovrij gemaakt, langdurig parkeren kan enkel ondergronds. Aan het centrale plein is in één van de gebouwen een logistiek afhaalpunt geïntegreerd. De hoofdpadenstructuur is uitgevoerd in geborsteld beton conform de fietspaden in het Park Van Eden. Grasbetontegels aan weerszijden zorgen ervoor dat de paden ook toegankelijk zijn voor de brandweer. De smallere secundaire paden werden aangelegd in half-verharding.

Veel aandacht ging ook naar het waterbeheer. Een ruime waterbuffer werd voorzien om ondergrondse waterstromen van het afhellend terrein op te vangen. Diverse wadi’s in de vorm van (ondiepe) waterpartijen en langwerpige grachten zorgen ervoor dat regenwater natuurlijk kan infiltreren. Een vlonder vangt het hoogteverschil op en geeft toegang tot het park. De vlonder werd in duurzame materialen, met aandacht voor circulariteit, uitgevoerd en is voorzien van anti-slip en afrijbeveiliging.

Fase 1 werd voorlopig opgeleverd. Atelier Ruimtelijk Advies stond in voor het ontwerp van het hemelwater- en rioleringsplan, de technische uitwerking van het ontwerp, de opmaak van het uitvoeringsdossier en de werfopvolging.

 

 

foto’s: © Atelier Ruimtelijk Advies