HAACHT – STATIONSOMGEVING

Opdrachtgever:   Gemeente Haacht, NMBS, Aquafin en Provincie Vlaams-Brabant
Ontwerp:   Stramien
Voorlopige oplevering:   26/11/2020
Kostprijs:   € 542.925,80

De herinrichting van station Haacht is onderdeel van een groter project waarbij de overweg gesloten zal worden om plaats te maken voor een ongelijkvloerse kruising. In deze eerste fase werd ingezet op de realisatie van kwaliteitsvolle reizigersvoorzieningen.

In de stationsruimte ligt de nadruk op verblijfswaarde met een dynamisch karakter. De toegangsweg voor wagens werd verlegd zodat een verkeersluw plein met horecavoorzieningen en een fietsverbinding met de omliggende fietsroute aangelegd konden worden. Verder werd aan beide zijden van het spoor een kiss and ride-zone voorzien. De nieuwe overdekte fietsenstalling biedt plaats aan 252 fietsen, 4 bakfietsen en 6 motorfietsen.

De materiaalkeuze werd afgestemd op de robuuste sfeer eigen aan stations door het gebruik van beton, porfierkasseien en asfalt. De herbruikkasseien bepalen het hoofdbeeld. Nieuwe bomen en beplanting leggen een link met het achterliggende natuurgebied. In de borders werd gekozen voor nectarplanten die bijen, vlinders en andere insecten aantrekken.

Atelier Ruimtelijk Advies stond in voor de technische uitwerking, de opmaak van het uitvoeringsdossier en de werfopvolging.