STEKENE – HET ZOMERHUIS

Opdrachtgever:   Gemeente Stekene
Ontwerp:   Omgeving
Voorlopige oplevering:   september 2021
Kostprijs:   € 2.029.506

‘Het Zomerhuis’ werd reeds opgericht in 1936. Het bestond uit een openluchtzwembad en brasserie/feestzaal met bovenlokale reikwijdte. Jarenlang was het voor veel mensen een plek waar men elkaar kon ontmoeten en samen tijd kon doorbrengen. In de jaren negentig sloten de eigenaars de deuren en raakt het Zomerhuis in verval. Aangepaste voorzieningen en de aanleg van een nieuw paviljoen met horeca zorgen ervoor dat het domein klaar is om opnieuw een toeristisch trekpleister van de regio te worden.

In het ontwerp staan ontmoeting, ontspanning, openheid en toegankelijkheid centraal. De configuratie van het zwembad is behouden maar kreeg een nieuwe bestemming als waterspeeltuin. Met lange zittreden, een waterspiegel waarin gespeeld kan worden en een fonteinendoolhof krijgt de plek opnieuw een belangrijke rol in het park. De terraszone van het nieuwe paviljoen sluit aan op de waterspeeltuin waardoor er een maximale verbinding is. Ook in de winter is het vroegere zwembad een ontmoetingsplek en biedt het ruimte voor kerstmarkten en sfeermakers zoals vuurkorven. Naast de waterspeeltuin werd voor kinderen ook een peuterspeelplek en een speelbos ingericht.

Drie toegangen zijn voorzien die aansluiten op de primaire padenstructuur van het park en zorgen zo voor een optimale toegankelijkheid. Deze paden uitgevoerd in beton zijn geschikt voor zowel fietsers als voetgangers en bieden toegang tot het paviljoen. De secundaire paden vormen een parklint en verbinden de verschillende spelprikkels doorheen het park met elkaar. Deze paden zijn aangelegd in boomschors en zijn ook ideaal om op te joggen.

De bestaande boszone is maximaal behouden en aangevuld met intensief gazon, bloeiende plantvakken met vaste planten en een groenmassief van inheemse heesters. De parkeervelden zijn maximaal groen aangelegd met waterdoorlatende verharding. Ook een fietsparking en een fietsoplaadpunt zijn voorzien.

Atelier Ruimtelijk Advies stond in voor de technische uitwerking van het ontwerp, de opmaak van het uitvoeringsdossier en de werfopvolging.