ANTWERPEN – PARK SPOOR NOORD

Opdrachtgever:   Stad Antwerpen
Ontwerp:   Studio Secchi Viganò & Vandehoek Coenegracht en Kromwijk
Definitieve oplevering:   12 mei 2011
Kostprijs:   € 9.045.667,97 (park) + € 950.000,00 (waterspeeltuin)

Het voormalige rangeerstation “Antwerpen Dam” werd omgevormd tot een stedelijk landschapspark met sport- en ontspanningsfaciliteiten en groeide in geen tijd uit tot een van de populairste plekken in de stad.

In het ontwerp is gekozen voor een groene en open bestemming zodat tal van mensen zich aangesproken voelen en er graag komen. De waterfonteinen in combinatie met de ligweide en de Cargo-Loods met de zomerbar, werkt als een ‘urban beach’ en is een trekpleister voor zowel buurtbewoners als toeristen. De aanleg van verscheidene zandtuinen met speelelementen versterken het strandgevoel.

Diverse sportvelden voor voetbal, volleybal, basketbal, korfbal etc. zijn voorzien. Ook pingpongtafels en een petanquebaan kregen een plaats. Voor skaters en bmxers is er een naadloze skatebowl aangelegd met een fullpipe.

Honden hebben hun eigen speelzone en op de uitkijkkiosken kan je genieten van een prachtig uitzicht over het park.

Een netwerk van paden voor voetgangers en fietser verbinden het park met de wijken rondom (zoals bijvoorbeeld het Eilandje) en zorgt voor een betere samenhang met de rest van de stad.

Het duurzame aspect is gerealiseerd in materiële keuzes zoals het hergebruiken van spoorwegmaterialen, het integreren van het bestaande reliëf, de viaducten en spoorweggebouwen, het uitwerken van een interne waterhuishouding met wadi’s en het gebruiken van streekeigen beplanting.

In 2009 werd het project bekroond met de Thuis in de Stad Prijs, in 2010 werd het genomineerd voor de prijs Publieke Ruimte.

Atelier Ruimtelijk Advies stond in voor de technische uitwerking van het ontwerp, de opmaak van het uitvoeringsdossier en de werfopvolging.