GENK – C-MINE

Opdrachtgever:   Stad Genk
Ontwerp:   HOSPER Landschapsarchitectuur en stedenbouw
Definitieve oplevering:   18 januari 2015
Kostprijs:   € 3.845.424

Het plein van C-mine is een stedelijk plein met een culturele en recreatieve invulling. In de gebouwen rondom bevinden zich een theater, bioscoop, restaurants,… Maar ook het plein zelf biedt ruimte voor het organiseren van evenementen en activiteiten (zoals exposities, festivals, of een openluchtbioscoop).

Het plein is ingericht als een obstakelvrije ruimte met een ‘vlakke vloer’ om aan alle mogelijke activiteiten te kunnen voldoen. De zwarte leisteen van verschillende formaten en legwijzen die op het plein gebruikt werd refereert naar het zwarte goud uit de mijnen. Een waterspiegel, nevelfonteinen en speciaal ontworpen, verwijderbare zitelementen maken het geheel levendig. Er is ook veel aandacht besteed aan het nachtbeeld door verlichting van de gevels, de schachtbokken en de vloer te voorzien. Niet alleen bij een groot aantal bezoekers is het plein prachtig, ook wanneer er geen activiteiten zijn is het nog steeds bijzonder.

In 2013 werd het project genomineerd voor de prijs van Publieke Ruimte. In 2012 behaalde het de 3de prijs bij de City People Light Award en in 2011 werd het bekroond met de prijs van Thuis in de Stad.

Atelier Ruimtelijk Advies stond in voor de technische uitwerking van het ontwerp, de opmaak van het riolerings- en hemelwaterplan, de opmaak van het uitvoeringsdossier en de werfopvolging.