JETTE – KARDINAAL MERCIERPLEIN

Opdrachtgever:   Beliris
Ontwerp:   Omgeving
Definitieve oplevering:   10 december 2014
Kostprijs:   € 3.276.000,75

Daar waar het Kardinaal Mercierplein in Jette vroeger enkel een parking voor het station was, is het na de heraanleg een ontmoetingsplek en de draaischijf van het stedelijk gebeuren geworden. Zowel het politiekantoor, het station, een belangrijke tram- en bushalte, de kerk, de bibliotheek, scholen en andere centrumfuncties bevinden zich op of vlak bij het plein.

Het aantal parkeerplaatsen is teruggedrongen tot enkele plaatsen die beschikbaar zijn voor kortparkeren. Achter het station werd een nieuwe parking ingericht. Door het langparkeren hier te organiseren, is de overlast van zoekverkeer rondom het plein opgelost.

Aan de uiteinden van de doorgang onder het spoor werd een overdekte fietsenstalling voorzien. Auto’s kunnen nog maar langs één kant passeren, tram en bus delen een halte aan de kerk.

De klinkers zijn vervangen door een vlakke bestrating in natuursteen. Aan de parkzijde werden drie aansluitende witte parasols geplaatst die ’s avonds vanuit de grond verlicht worden. De vernieuwde terrassen en de lange houten banken voorzien royaal in zitplaatsen. Uiteenlopende activiteiten zoals een kermis, markten en festivals kunnen er georganiseerd worden. Hierdoor verliest het plein ondanks het hedendaagse ontwerp zijn dorpskarakter niet en is het een echte verblijfsplek geworden.

Continuïteit in groen en parkstructuur is beoogd door de speelse inplanting van bomen verspreid over het plein.

Het project werd in 2012 en 2014 genomineerd voor de Prijs Publieke Ruimte.

Atelier Ruimtelijk Advies stond in voor de technische uitwerking van het ontwerp, de opmaak van het riolerings- en hemelwaterplan, de opmaak van het uitvoeringsdossier en de werfopvolging.