JETTE – KARDINAAL MERCIERPLEIN

Opdrachtgever:   Beliris
Ontwerp:   Omgeving cvba
Definitieve oplevering:   10 december 2014
Kostprijs:   € 3.276.000,75

Daar waar het vroeger enkel een parkeerplein voor het station was, is het Kardinaal Mercierplein nu de ontmoetingsplaats bij uitstek van de gemeente Jette. Door zijn centrale ligging (het station, het politiekantoor, de bibliotheek, de kerk, scholen en het park) is het plein dé draaischijf van het stedelijk gebeuren. Daarnaast is het plein de overstapplaats tussen verschillende types van openbaar vervoer.

De parkeerplaatsen werden teruggedrongen tot enkele plaatsen die beschikbaar zijn voor kortparkeren. Achter het station werd een nieuwe parking ingericht. Door het langparkeren hier te voorzien, kan zoekverkeer rondom het plein vermeden worden.

Aan de uiteinden van de onderdoorgang onder het spoor werden overdekte fietsenparkings geplaatst. De auto’s kunnen nog maar langs één kant passeren, de tram en bus delen een halte aan de kerk.

De klinkers werden vervangen door een vlakke bestrating in natuursteen. De hedendaagse toon werd verder gezet met de plaatsing van drie aansluitende witte parasols aan de parkzijde die ’s avonds vanuit de grond verlicht worden. De vernieuwde terrassen op het plein en de langgerekte houten banken voorzien voldoende zitplaatsen om van het plein een echte verblijfsplek te maken. Een leuke plek waar de verschillende activiteiten georganiseerd kunnen worden zoals een kermis, verscheidene soorten markten, festivals.

Ondanks het hedendaagse ontwerp, verliest het plein zijn dorpskarakter niet. Continuïteit in groen en parkstructuur werd beoogd door de speelse inplanting van bomen over het plein.

Het project werd genomineerd voor de Prijs Publieke Ruimte 2009.

Atelier Ruimtelijk Advies stond in voor de technische uitwerking van het ontwerp, de opmaak van het riolerings- en hemelwaterplan, de opmaak van het uitvoeringsdossier en de werfopvolging.