ZUIENKERKE – ZORGHOTEL

Opdrachtgever:   vzw Rode Kruishotel
Ontwerp:   LAND Landschapsarchitecten & Atelier Ruimtelijk Advies
Definitieve oplevering:   15 mei 2018
Kostprijs:   € 1.282.343,95

Domein Polderwind in Zuienkerke ligt naast een grote waterplas in een ruig natuurlandschap. In iedere richting zijn er mooie en weidse zichten. Het ontwerp weigert hiërarchie aan te brengen in de oriëntatie op het landschap. Daarom is het een cirkelvormig gebouw – of beter, een stapeling van een dubbele ‘torus’ met ongelijk middelpunt – dat een blik van 360° op de omgeving werpt. Het lage gebouw met houten gevels stelt zich bescheiden op in het landschap. De dubbele torus omsluit een binnenpatio waar bewoners en bezoekers beschutting vinden tegen de harde zeewind. De benedenverdieping is transparant. Er loopt een wandelpad dwars door het gebouw.

Bezoekers van het nabijgelegen tentenkamp of wandelaars kunnen er passeren of iets gaan drinken in de cafetaria. Het publieke plein en de gemeenschappelijke functies op de benedenverdieping – zoals cafetaria, wellness en fitness – benadrukken de sociale beleving van vakantie. Terwijl de benedenverdieping in het teken staat van samen-zijn en ontmoeting, biedt de eerste verdieping meer privacy en rust. De gastenkamers liggen aan de buitenzijde van de torus en genieten elk van een uniek zicht op het landschap. Aan de binnenzijde bevinden zich de gang en een collectief terras dat uitkijkt op de patio. In de meer afgeschermde ontspanningsruimten kunnen de gasten alleen zijn, maar toch het collectieve gebeuren gadeslaan.

Atelier Ruimtelijk Advies stond in voor technische uitwerking van het ontwerp, de opmaak van het riolerings- en hemelwaterplan, de opmaak van het uitvoeringsdossier en de werfopvolging.