GENT – VICTORIA REGIAPARK

Opdrachtgever:   Stad Gent
Ontwerp:   Stad Gent & Atelier Ruimtelijk Advies
Voorlopige oplevering:   22 februari 2021
Kostprijs:   € 924.187,30

De bescheiden groenzone aan de Oude Brusselseweg in Gentbrugge werd omgevormd tot een uitgebreid wijkpark met een link naar haar 19de eeuwse geschiedenis. Dit gebeurde in het kader van de opwaardering van de wijk Oud Gentbrugge en de ambitie van het stadsbestuur om voor elke Gentenaar een wijkpark te voorzien op minder dan 400 meter van zijn huis.

Louis van Houtte, de Gentse tuinbouwprins, had in de 19de eeuw een tuinbouwbedrijf en tuinbouwschool op de site. Hij slaagde er als eerste in Europa in om de waterlelie Victoria Regia te kweken. Die prestatie is zo bijzonder dat het vernieuwde park de naam Victoria Regiapark kreeg. Het park bevat heel wat knipogen naar dit verleden.

Het park bestaat uit een open en meer geborgen deel. Het centrale, open veld met picknickbanken nodigt uit om te ontmoeten, te voetballen of te spelen. Tussen het grasveld en de appartementen is een wadi met stapstenen aangelegd die het hemelwater van de omgeving opvangt. Grastaluds in de vorm van kweekbedden zorgen voor een historische verwijzing naar het vroegere tuinbouwbedrijf van Van Houtte. Een decoratieve structuur doorheen het park toont afbeeldingen van de planten de er destijds ook gekweekt werden. Een aantal bomen in het park dateert nog uit de tijd van de plantenkwekerij. Deze werden uiteraard behouden.

De speelzone heeft een meer geborgen karakter en wordt omsloten door bomen en bosvegetatie die zich er spontaan ontwikkelde. Kinderen kunnen op ontdekking gaan of zich uitleven op speeltoestellen waarvan er ook een aantal op een verhoogd bed werden geplaatst waaronder een serre om op te klimmen als knipoog naar vroeger.

Een groenbuffer met trage weg zorgt voor een groene corridor als verbinding met de aanpalende tuinen. Een logische padenstructuur voor fietsers en voetgangers ontsluit het park met de omgeving.

Atelier Ruimtelijk Advies stond in voor het ontwerp van het hemelwater- en rioleringsplan, de technische uitwerking van het ontwerp, de opmaak van het uitvoeringsdossier en de werfopvolging.