KESSEL-LO – SPEELLANDSCHAP

Opdrachtgever:   Provincie Vlaams-Brabant
Ontwerp:   Fris in het Landschap
Voorlopige oplevering:   3 mei 2022
Definitieve oplevering:   18 september 2023
Kostprijs:   € 366.481,00

De Grote Speeltuin in provinciedomein Kessel-Lo vernieuwd. De herinrichting is een onderdeel van een groter traject om van het domein een natuurlijke recreatiezone te maken, klaar voor de uitdagingen van toekomstige ontspanningsbehoeften.

Met het oog op veel klim- en speelplezier werd een glooiend landschap gecreëerd. Nieuwe speelheuvels werden aangelegd met een speelbeek die er als centrale ader doorheen loopt. Het water komt van de op het terrein aanwezige bron. De beek kan op verschillende plaatsen en op diverse manieren overgestoken worden, waarbij de lange loopbrug een echte blikvanger is. Meerdere handpompen staan her en der opgesteld en zorgen voor extra waterplezier.

De oevers zijn afgewerkt met zand en zwerfkeien. Zitgazons en banken zorgen voor voldoende mogelijkheden om te picknicken. In het ploeterbos krijgen zowel kinderen als de natuur vrijspel. Omgewaaide bomen blijven liggen als klauterspeeltuig en om nieuw dieren- en plantenleven te voorzien. De aanplanting gebeurde met inheems plantgoed, waaronder diverse struiken met eetbaar plukfruit. In het hooiland krijgen veldbloemen en de bijhorende vlinders alle kansen. Brede, comfortabele paden tot diep in het speellandschap waarborgen de toegankelijkheid voor alle kinderen.

Kortom, het ideale landschap om te ravotten, te spelen met water en te genieten van de natuur.

Atelier Ruimtelijk Advies stond in voor de technische uitwerking van het ontwerp, de opmaak van het uitvoeringsdossier en de werfopvolging.