MECHELEN – CAPUTSTEENPARK

Opdrachtgever:   Stad Mechelen
Ontwerp:   Fris in het landschap & Atelier Ruimtelijk Advies
Definitieve oplevering:   14 juni 2018
Kostprijs:   € 830.522,53

De treurend ogende voormalige PIDPA-site (10.500 m²) transformeerde in een uniek spel- en belevingspark voor Mechelen.

Het belevingspark biedt voor elk wat wils: voor de kleinsten werd een zandspeelzone ingericht en voor de oudere kinderen werd er een pingpongtafel, een horizontale klimmuur en een speellandschap voorzien met een evenwichtsparcours van boomstammen, planken en rotsblokken. Deze laatste zone doet bovendien dienst als waterinfiltratiezone.

Om de verblijfsruimte zo aangenaam mogelijk te maken, werden een zitarena, een zone met picknickbanken, een buurtweide en enkele verhoogde compost- en plantenbakken voor stadstuinieren gerealiseerd.

Door de aanplanting van rijkbloeiende soorten die bijvriendelijk zijn én de creatie van diverse biotopen, wordt er aandacht geschonken aan de biodiversiteit.

Bij het ontwikkelen van de plannen was participatie van de buurtbewoners en het bestuur van naastliggende gevangenis erg belangrijk. Verschillende overlegmomenten werden ingericht en de wensen en bemerkingen van de buurt werden geïntegreerd in het ontwerp.

Bij de ingang van het park aan de kant van de Caputsteenstraat werd een buurtparking aangelegd. Dit binnengebied werd vooral ingericht als groenzone, maar gezien de hoge parkeerdruk in de buurt was een kleine parking geen overbodige luxe.

Atelier Ruimtelijk Advies stond in voor de technische uitwerking van het ontwerp, de opmaak van het uitvoeringsdossier en de werfopvolging.