MEISE – PLANTENTUIN

Opdrachtgever:   Agentschap Facilitair Bedrijf
Ontwerp:   Landinzicht en LOW architecten
Voorlopige oplevering:   18 juni 2018
Kostprijs:   € 442.493

Plantentuin Meise is internationaal bekend bij plantenliefhebbers. In de 92 hectare grote groene oase groeien maar liefst 18.000 plantensoorten uit de hele wereld.

Bij de heraanleg is de ingang van het Plantenpaleis met een heel duidelijk doel voor ogen aangepakt: een integraal toegankelijk pad dat de bezoeker leidt naar één van de hoogtepunten van de tuin.

De nieuwe inkom van het Plantenpaleis werd ingericht aan de noordzijde van het gebouw, wat oorspronkelijk de achterzijde was, en kreeg een nieuwe luifel. Deze elegante structuur in de sfeer van de jaren ’50 trekt als het ware de bezoekers naar binnen. Daarnaast biedt de luifel ook een nieuwe plek met uiteenlopende functionaliteiten: een schuilplaats, een verzamelpunt voor groepen waar een woordje uitleg gegeven kan worden, een plaats waar evenementen en recepties georganiseerd kunnen worden, …

De inkom wordt verder gemarkeerd door de ovalen vijver met fontein. De vijver is aangepast in het perspectief van de hoofdgevel en gaat vloeiend over in graspartijen. Door de komvorm verder uit te werken als een zitweide, is een plek gecreëerd waar je kan genieten van een prachtig uitzicht op het park en zijn kasteel.

Atelier Ruimtelijk Advies stond in voor de technische uitwerking van het ontwerp, het uitvoeringsdossier en de werfopvolging van de omgevingswerken.