BRUSSEL – NIEUWSTRAAT

Opdrachtgever:   Beliris en Stad Brussel
Ontwerp:   BUUR en LATZ
Voorlopige oplevering:   6 juli 2020
Kostprijs:   € 4.240.606,94

De Nieuwstraat in Brussel, één van de drukst bezochte winkelstraten in Europa, had na 20 jaar dringend nood aan een vernieuwingsimpuls. Een grondige en duurzame heraanleg met nadruk op een meer gevarieerd programma van winkels, wonen en andere voorzieningen zorgt ervoor dat niet alleen de winkelstraat maar de volledige wijk opgewaardeerd wordt.

De nieuwe, aangename sfeer van de Nieuwstraat wordt overwegend bepaald door de bestrating: een tapijt van vierkante klinkers in drie tinten grijs met hier en daar een koperen accent van messing. Modieus, maar degelijk. De kleine granieten kubussen zijn sterker dan de oude grote tegels die braken onder het gewicht van voertuigen.

Om de drukke winkelstraat te ontlasten werden ook de zijstraten als uitbreiding mee opgenomen in het ontwerp. Deze verbreding creëert extra ruimte voor nieuwe kwaliteitsvolle horeca- en handelszaken en voor rust- en verblijfsmomenten. De Koolstraat is autovrij gemaakt zodat het samen met het plein aan de Finisterraekerk één geheel kan vormen. Met nieuwe bomen, fonteinen en bankjes het is het de ideale plek geworden om elkaar te ontmoeten of om even uit te rusten tijdens het winkelen.

Atelier Ruimtelijk Advies stond in voor volledige ontwerp van het rioleringsplan, de technische uitwerking van het ontwerp, de opmaak van het uitvoeringsdossier en de werfopvolging.