KAPELLEN – MARKTPLEIN

Opdrachtgever:   Gemeente Kapellen
Ontwerp:   Cluster
Voorlopige oplevering:   maart 2020
Kostprijs:   € 1.500.000

Met de heraanleg van het Marktplein kreeg Kapellen er een nieuwe groene ruimte bij waar je graag vertoeft voor de vele festiviteiten, voor de gezelligheid of om te genieten van het groen.

In het ontwerp vormen ruimte voor cultuur en veel groen met het karakter van een tuin de basis. Jeugdhuis Biz werd afgebroken en vervangen door een park dat je van en naar de Bevrijdingslei leidt. De nieuwe polyvalente zaal LUX werd als scharnierpunt gebouwd op de grens tussen de huidige markt en het voormalige jeugdhuis. Het cirkelvormige gebouw wordt zo de nieuwe spil in een nieuwe ruimtelijke setting die bestaande looplijnen en deelzones verbindt tot één samenhangend geheel. De beplanting in het park werd in zones naar hoogte opgebouwd waardoor er een gelaagd beeld ontstaat. Zoveel mogelijk bestaande bomen werden behouden waaronder de prachtige notelaar aan de hoeve. Nieuwe bomen werden voornamelijk binnen de heesterperken geplant, maar komen hier en daar ook terug in de zones met vaste planten en in het gazon.

In de volgende fase wordt het plein verhard in beton en grijze kleiklinkers zodat het niet alleen dienst doet als marktplein maar ook ingezet kan worden als evenementenplein en openbare parking. Zo sluit het beter aan bij de behoeften van de omgeving. De bestaande platanen aan de zuidzijde zullen worden behouden en aangevuld met nieuwe platanen. Ook de bestaande blokken veldesdoorn blijven behouden en worden uitgebreid zodat er drie lange blokhagen zullen ontstaan.

Atelier Ruimtelijk Advies stond in voor de technische uitwerking van het ontwerp, de opmaak van het uitvoeringsdossier en de werfopvolging.