INGELMUNSTER – DORPSKERNVERNIEUWING

Opdrachtgever:   Gemeente Ingelmunster
Ontwerp:   360 Architecten & Bureau Bas Smets
Definitieve oplevering:   augustus 2014
Kostprijs:   € 2.098.892,52 (excl. brug)

Ingelmunster is in tweeën gedeeld door de Mandelvallei waardoor een echt centrum ontbrak. De twee helften hadden hun eigen reden van bestaan: de ene het station, de andere de markt, maar ook een gemis van de wederhelft.

Door het ontwerp van 360 Architecten, Bureau Bas Smets, Ney & Partners, Omgeving en Atelier Ruimtelijk Advies, werd er een dorpscentrum gecreëerd met een eigen identiteit, maar wel met respect voor het historische kader, het linken van het noordelijke en zuidelijke deel van de gemeente en het inbrengen van groenstructuren.

Er werd een beweging gerealiseerd dat zich uit in materialen, maatvoering, detaillering en groenstructuren wat zorgt voor een verenigend karakter. Deze beweging begint op het marktplein en gaat over de Mandelvallei heen en eindigt op het stationsplein. Hierdoor worden de drie delen met elkaar verbonden, waardoor het centrum een drie-eenheid wordt.

Er werd een gescheiden rioleringsstelsel voorzien met onder het plein een bufferbekken.

Atelier Ruimtelijk Advies stond in voor de technische uitwerking van het ontwerp, de opmaak van het riolerings- en hemelwaterplan, de opmaak van het uitvoeringsdossier en de werfopvolging.