KORTRIJK – MUZIEKCENTRUM

Opdrachtgever:   Stad Kortrijk
Ontwerp:   Studio Basta
Voorlopige oplevering:   30 augustus 2018
Kostprijs:   € 360.783,73

Het gebouw van de muziekacademie in Kortrijk werd gestript, herschikt en gerenoveerd. Ook de omgeving rondom werd aangepakt en werd ingericht als een sfeervolle verblijfsruimte.

De structuur  van een toonregelaar (equalizer) werd afgespiegeld op het grondplan.  De speelse verwijzing naar de muziekwereld verweeft zo op een subtiele manier het groenen met de betonnen verharding.

Het plein werd open ingericht zodat er doorheen het jaar evenementen georganiseerd kunnen worden. Daarnaast werd er ook voor een vertraging van het doorwadende verkeer gezorgd door het strategisch plaatsen van enkele zitelementen aan de circulatie-assen. Op deze manier werd een gelegenheid van rust, verblijf en ontmoeting gecreëerd

De collectieve lange bank onder de lindes is dé ontmoetingsplaats bij uitstek. Dit zitplateau werd ontworpen door de architectuur in de plint van het gebouw als basis te nemen en deze gedeeltelijk te bekleden met hout.

Verder werden er ook enkele ervaringstoestellen op het plein geplaatst. Het echospel, het klankhuppelapparaat en een dj-set zorgen ervoor dat muziek niet enkel binnen, maar ook buiten beleefd kan worden.

Atelier Ruimtelijk Advies stond in voor technische uitwerking van het ontwerp, de opmaak van het uitvoeringsdossier en de werfopvolging.