MECHELEN – KORENMARKT

Opdrachtgever:   Stad Mechelen
Ontwerp:   OKRA Landschapsarchitecten
Definitieve oplevering:   februari 2014
Kostprijs:   € 2.343.604,81

De Korenmarkt ligt op de zuidoever van de Dijle het vormt het centrale plein achter de Hoogstraat. De stedelijke ruimte in dit deel van Mechelen, maar is ook nog eens één van de oudste pleinen. Het is ontstaan op een droge zandrug en was één van de belangrijkste handels-plaatsen in Mechelen. De Korenmarkt had door de jaren zijn karakter verloren en is geëvolueerd van een wat een ontmoetingsplaats was naar een parkeerruimte, van een plein naar een verbreding van de straat.

Het ontwerp transformeerde dit plein terug naar een mooie verblijfsplek, een plaats waar veel aandacht wordt besteed aan de ligging en historische waarde. Het hoogteverschil speelt een belangrijke rol in de verwezenlijking van het concept. Zo krijgt de Korenmarkt de vorm van een trap die afloopt richting Dijle en de ligging op de flank van de zandrug terug tastbaar maakt.

Het plein wordt omringd door winkels, restaurants en café’s met hun mooi aangelegde terrassen. Niet alleen de terrassen zijn ideale zitplaatsen voor het publiek, ook de traptreden van het plein en de randen van de plantvakken zijn de ideale plekken om te vertoeven. De plantenbakken – waarvan de vorm refereert aan de vroeger verhandelde graan en koren – en bomen zorgen ervoor dat de terrassen worden afgeschermd van de pleinruimte.

Atelier Ruimtelijk Advies stond in voor de technische uitwerking van het ontwerp, de opmaak van het riolerings- en hemelwaterplan, de opmaak van het uitvoeringsdossier en de werfopvolging.